Çölyak hastalığı farkındalığı, glutensiz yaşam, spor ve bir kitap bir fidan
- Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
- Prof.Dr.Özlem Yılmaz
- Tıp Fakültesi Dönem 1 SSP0186 grubu öğrencileri
- 01/03/2023
- 14/06/2023
-
Amaç: Otoimmün hastalık olan Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde bağırsakta mukozal bütünlüğü ve fonksiyonları etkileyen gluten intoleransıdır. Yunanca κοιλιακός (keeleeakoss) abdominal boşluğu etkileyen hastalık olarak ifade eden terimle bahsedilir. Gluten hassasiyeti Çölyak hastalığının en önemli karakteristik özelliği olmakla birlikte ortaya çıkan yeni formlar, non-Çölyak gluten hassasiyeti de önem kazanması nedeniyle günümüzde yeni etkili tedaviler önem kazanmıştır. İnce barsak biyopsisi (duedonal biyopsi) proksimal ince bağırsaktaki çöyak lezyonları ilk kez 1954 yılında tanımlanmıştır. Çölyak hastalığı, ince bağırsakta mukozal inflamasyon, mukozal harabiyet (progresif villöz atrofi), kript hiperplazisi ve besinlerin malabsorpsiyonu ile karakterizedir. Gluten buğday, arpa, çavdarda bulunan nitrojenden zengin depolanan proteinler için sıklıkla kullanılan terimdir. Hastalık genetik olarak duyarlı bireylerde gluten içeren diyet nedeni ile aktive olur. Buğday, arpa ve çavdarda bulunan prolaminler immünolojik yanıtı başlatan peptitleri içerirler, çölyak hastalarının bağırsak mukozaları için toksiktir; ancak mısır ve pirinç prolaminlerinin bu iki aminoasiti düşük düzeydedir toksik olmadığı bilinmektedir. Çölyak hastalığının farkındalık yaratmak amaçlanmıştır.Yöntem:Çölyaklı bireylerin eğitim yöntemleriyle güçlendirilmesinde eğitimler vermek, gönüllü ağı ve çölyak hastaları arasında bir iletişim grubu oluşturabilmek adına gönüllü eğitimleri ve farkındalık çalışmaları yürütmek, fakültemiz yönetimi, DEÜ Hastanesi Başhekimliği ile koordineli izinler alınarak uzman hekim başkanlığında Dönem 1 Tıp Fakültesi ÖÇM grubu öğrencilerimiz ile bilgilendirme seminerleri veya Sağlık bakanlığı projesinin önemi, içeriği ve etkinliklerinin öğrenilerek 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nde farkındalık sempozyum etkinliği düzenlemek, bilgilendirici posterler/broşürler tasarlayabilmek ve izin alınması durumunda sağlık yerleşkemizde öğrencilerle, hastanemizin bazı polikliniklerinde hastalarımız ile paylaşılması, ayrıca tasarlayabilmemiz durumunda bilgilendirici video/videoların, deu web sitesine eklenmesi ve sağlık yerleşkemizin kurumsal dijital ekranlarında gösterilmesi amaçlanmıştır.
Beklenen sonuç:Toplumun, öğrencilerimizin, hekimin ve sağlık çalışanlarının birlikteliğinde çölyak hastalığı ve glütensiz diyet konuları hakkında farkındalık yaratılması toplum sağlığı için önemli bir kazanım olacaktır.. İstanbul ve İzmir çölyak dernekleri ile de iletişim sağlanması planlanmaktadır.Ayrıca olasılık dahilinde sağlık yerleşkemizde sağlıklı yaşama yaklaşımda bir fidan bir kitap teması içinde bağış kitap toplayarak hastanemiz gezici kütüphanesine bağışlama, fakültemizde bisiklet/tenis sporunun gerçekleştirilebilmesi için gerekli bilgi toplama, yerleşkemiz koşullarının öğrenilmesi ve olası bir tenis kortu kazanılması veya bisiklet grubu oluşturulması için Dünya Çölyak gününde yerleşkemizde tenise başlangıç/bisiklete binmeye başlama günü oluşturulması da planlanmaktadır. -
Otoimmün hastalık olan Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde bağırsakta mukozal bütünlüğü ve fonksiyonları etkileyen gluten intoleransı olup Çölyaklı bireylerin eğitim yöntemleriyle güçlendirilmesinde Çölyak hastalığı farkındalığı yaratmak amaçlanmıştır.
-
Tıp Fakültesi Dönem 1 SSP0186 grubu öğrencileri
-
Tıp Fakültesi Dönem 1 SSP0186 grubu öğrencileri ve Çölyaklı bireyler
-
Sonlandı
- Yok
-
Çölyak Hastalığı Farkındalığı, Glutensiz Yaşam, Spor ve Bir Kitap Bir Fidan
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp fakültesi 2022-2023 Dönem 1 ÖÇM Çölyak Grubu olarak derslerimize 1 Mart 2023’te başladık. Bu dönemde hepimizi derinden etkileyen deprem felaketinden dolayı derslerimizi online gerçekleştirmek durumunda kaldık. İlk dersimizde tanıştıktan sonra amacımızın ne olduğunu belirledik, önümüzdeki süreçte neler yapacağımızı planladık ve bu hedeflerimiz doğrultusunda derslerimize devam ettik. Bu online süreçte yaptıklarımız;
Çölyak hakkında neler biliyoruz, niçin bu konuyu tercih ettik, bu konuya ne kadar hakimiz ve kendimize neler katmak istiyoruz? gibi konular ele alındı.
Aynı zamanda bu konuya çevremizdeki diğer insanların ne kadar hakim olduğu bizim için merak konusuydu. DEÜ 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi’nde Nisan ayında yüz yüze geleceğimizi düşünerek Çölyak hakkında sempozyum düzenlemeyi ve bu sayede daha fazla insana ulaşmayı planlıyorduk. Maalesef beklediğimiz gibi olmadı. Bizler de farklı yollarla insanları aydınlatmayı istedik. VakıfBank ve Türkiye İş Bankası Kültür yayınları klasiklerinden kitaplar vasıtasıyla bu isteğimizi gerçekleştirmeye karar verdik. Grup çalışması sonucu hazırladığımız logomuzu kitaplara yerleştirerek DEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne ait olan ‘Gezici Kütüphane’ ile yatan hastalara, hasta yakınlarına ve ilgili insanlara ulaştırmayı planladık.
Ayrıca okulumuzda Çölyak hastalarının beslenmesi için bir seçenek olmadığını saptadık. Araştırdığımız çeşitli üniversitelere göre Boğaziçi Üniversitesi öğrenci yemekhanesinde glutensiz ekmek seçeneği olması bu durumun kısıtlılığını fark etmemiz ile birlikte bizi de kendi okulumuz için harekete geçirdi. Bu yüzden 3 Mayıs’taki dersimizde Özlem Hocamız ile ‘Glutensiz menü seçeneği’ ile ilgili DEÜ Rektörlük SKS’ye ve Başhekimliğimize dilekçe yazmayı düşündük ama öncesinde 17 Mayıs’ta Sayın Oya Özden ile gerçekleştireceğimiz toplantıda fikir alışverişi için iki hafta erteledik. Oya Hanım ile yaptığımız toplantıda bize Valilik desteği sağlayabileceğini söyledi. Bu bizim için büyük bir adım oldu. Dilekçeyi Özlem Hocamız ile beraber götüreceklerdi fakat ne yazık ki randevu alamadık. Son dersimizde dilekçede küçük değişiklikler yaptık ve Özlem Hocamız DEÜ Rektörlük SKS’ye ve Başhekimliğimize Rektörlük postası ile Başhekimliğimize ise üst yazı ile Anabilim Dalı’ndan EBYS ile gönderildi. Olumlu bir gelişme olmasını umuyoruz.
17 Mayıs’taki dersimizde Özlem Hocamız aracılığı ile İstanbul Çölyakla Yaşam Derneği Kurucu Başkanı Sayın Oya Özden ile online bir toplantı gerçekleştirdik. Pek çok yeni bilgi öğrendiğimiz, soru-cevap ile de interaktif şekilde ilerlediğimiz verimli bir oturum gerçekleştirdik. Ayrıca deprem bölgesinde verdikleri destekler de dahil olmak üzere çeşitli bilgiler edindik. Bu sayede hem biz çölyak hastalığı ile ilgili farkındalığımızı arttırdık hem de aklımızdaki tüm sorulara cevap bularak kendimize yeni hedefler koyduk.
Tüm dönemin online olacağını öğrendikten sonra insanlara sosyal medya aracılığı ile ulaşma kararı aldık. Bu şekilde ilk önceliğimiz okulumuz ve yakın çevremiz olmak üzere pek çok farklı kişiye ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Sosyal medya hesabımızda çölyak hastalığının ne olduğuna, gluten kavramına, çölyak hastalarının günlük yaşamının nasıl olması gerektiğine ve glutensiz yemek tariflerine kadar pek çok farklı konuya yer vermeyi planlıyoruz.
Online olduğumuz için bu planlarımızı eyleme geçirme süremiz zaman alsa da her dersimizde yeni bir fikir bularak ve bunları hayata geçirmek için elimizden geleni yaparak ilerliyoruz.
Son dersimizde ise Eylül ya da Ekim ayında hem hocamızla yüz yüze tanışabilmek adına hem de içlerinde logomuzun bulunduğu kitapları dağıtırken grubumuzu temsilen dağıtım aşamasında görev almak adına buluşma gerçekleştirmeyi planladık. Bu buluşmamıza grubumuzun her üyesi katılamasa bile elimizden geldiğince katılım ile ÖÇM Çölyak Grubumuzun tüm dönem çalışmalarını ve gösterdiği emekleri gururla sonlandırmak istiyoruz.
Grubumuzdaki herkes için bu dönem hayatımıza yeni kavramlar, bilgiler katarak ve kendimizi gözle görülecek derecede geliştirerek geçti. Bize öğrettikleri için ve fikirlerimizi her zaman büyük bir ilgiyle dinlediği için Özlem Hocamıza çok teşekkür ederiz. - 106
-
Çölyak Hastalığı Farkındalığı, Glutensiz Yaşam, Spor ve Bir Kitap Bir Fidan
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp fakültesi 2022-2023 Dönem 1 ÖÇM Çölyak Grubu olarak derslerimize 1 Mart 2023’te başladık. Bu dönemde hepimizi derinden etkileyen deprem felaketinden dolayı derslerimizi online gerçekleştirmek durumunda kaldık. İlk dersimizde tanıştıktan sonra amacımızın ne olduğunu belirledik, önümüzdeki süreçte neler yapacağımızı planladık ve bu hedeflerimiz doğrultusunda derslerimize devam ettik. Bu online süreçte yaptıklarımız;
Çölyak hakkında neler biliyoruz, niçin bu konuyu tercih ettik, bu konuya ne kadar hakimiz ve kendimize neler katmak istiyoruz? gibi konular ele alındı.
Aynı zamanda bu konuya çevremizdeki diğer insanların ne kadar hakim olduğu bizim için merak konusuydu. DEÜ 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi’nde Nisan ayında yüz yüze geleceğimizi düşünerek Çölyak hakkında sempozyum düzenlemeyi ve bu sayede daha fazla insana ulaşmayı planlıyorduk. Maalesef beklediğimiz gibi olmadı. Bizler de farklı yollarla insanları aydınlatmayı istedik. VakıfBank ve Türkiye İş Bankası Kültür yayınları klasiklerinden kitaplar vasıtasıyla bu isteğimizi gerçekleştirmeye karar verdik. Grup çalışması sonucu hazırladığımız logomuzu kitaplara yerleştirerek DEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne ait olan ‘Gezici Kütüphane’ ile yatan hastalara, hasta yakınlarına ve ilgili insanlara ulaştırmayı planladık.
Ayrıca okulumuzda Çölyak hastalarının beslenmesi için bir seçenek olmadığını saptadık. Araştırdığımız çeşitli üniversitelere göre Boğaziçi Üniversitesi öğrenci yemekhanesinde glutensiz ekmek seçeneği olması bu durumun kısıtlılığını fark etmemiz ile birlikte bizi de kendi okulumuz için harekete geçirdi. Bu yüzden 3 Mayıs’taki dersimizde Özlem Hocamız ile ‘Glutensiz menü seçeneği’ ile ilgili DEÜ Rektörlük SKS’ye ve Başhekimliğimize dilekçe yazmayı düşündük ama öncesinde 17 Mayıs’ta Sayın Oya Özden ile gerçekleştireceğimiz toplantıda fikir alışverişi için iki hafta erteledik. Oya Hanım ile yaptığımız toplantıda bize Valilik desteği sağlayabileceğini söyledi. Bu bizim için büyük bir adım oldu. Dilekçeyi Özlem Hocamız ile beraber götüreceklerdi fakat ne yazık ki randevu alamadık. Son dersimizde dilekçede küçük değişiklikler yaptık ve Özlem Hocamız DEÜ Rektörlük SKS’ye ve Başhekimliğimize Rektörlük postası ile Başhekimliğimize ise üst yazı ile Anabilim Dalı’ndan EBYS ile gönderildi. Olumlu bir gelişme olmasını umuyoruz.
17 Mayıs’taki dersimizde Özlem Hocamız aracılığı ile İstanbul Çölyakla Yaşam Derneği Kurucu Başkanı Sayın Oya Özden ile online bir toplantı gerçekleştirdik. Pek çok yeni bilgi öğrendiğimiz, soru-cevap ile de interaktif şekilde ilerlediğimiz verimli bir oturum gerçekleştirdik. Ayrıca deprem bölgesinde verdikleri destekler de dahil olmak üzere çeşitli bilgiler edindik. Bu sayede hem biz çölyak hastalığı ile ilgili farkındalığımızı arttırdık hem de aklımızdaki tüm sorulara cevap bularak kendimize yeni hedefler koyduk.
Tüm dönemin online olacağını öğrendikten sonra insanlara sosyal medya aracılığı ile ulaşma kararı aldık. Bu şekilde ilk önceliğimiz okulumuz ve yakın çevremiz olmak üzere pek çok farklı kişiye ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Sosyal medya hesabımızda çölyak hastalığının ne olduğuna, gluten kavramına, çölyak hastalarının günlük yaşamının nasıl olması gerektiğine ve glutensiz yemek tariflerine kadar pek çok farklı konuya yer vermeyi planlıyoruz.
Online olduğumuz için bu planlarımızı eyleme geçirme süremiz zaman alsa da her dersimizde yeni bir fikir bularak ve bunları hayata geçirmek için elimizden geleni yaparak ilerliyoruz.
Son dersimizde ise Eylül ya da Ekim ayında hem hocamızla yüz yüze tanışabilmek adına hem de içlerinde logomuzun bulunduğu kitapları dağıtırken grubumuzu temsilen dağıtım aşamasında görev almak adına buluşma gerçekleştirmeyi planladık. Bu buluşmamıza grubumuzun her üyesi katılamasa bile elimizden geldiğince katılım ile ÖÇM Çölyak Grubumuzun tüm dönem çalışmalarını ve gösterdiği emekleri gururla sonlandırmak istiyoruz.
Grubumuzdaki herkes için bu dönem hayatımıza yeni kavramlar, bilgiler katarak ve kendimizi gözle görülecek derecede geliştirerek geçti. Bize öğrettikleri için ve fikirlerimizi her zaman büyük bir ilgiyle dinlediği için Özlem Hocamıza çok teşekkür ederiz.