Tertemiz Deniz

Yayınlanma Tarihi: 31-10-2023

  • deu-ssp-3581
  • Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı
  • Prof. Dr. Çınla Şeker
  • Bora Gezer, Naciye Sinem Gezer, Umay Şimşek, Gökçen Şimşek, Alya Alpaydın, Aran Alpaydın, Aylin Özgen Alpaydın
  • 16/10/2023
  • 20/06/2023
  • Deniz kirlenmesi; deniz ekosistemine zarar veren, insan sağlığını bozan, balıkçılık da dahil olmak üzere, denizlerdeki faaliyetleri engelleyen, denizin kullanım kalitesini etkileyen ve değerini azaltan madde veya enerjinin insanlar tarafından deniz ortamına doğrudan veya dolaylı olarak bırakılması olarak tanımlanabilir. Çeşitli yollardan meydana gelen deniz kirliliği, doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve insanların geleceği bakımından büyük önem arz etmektedir.
    Deniz kirliliğinin doğrudan kaynakları arasında, deniz kıyısındaki yerleşim yerlerinden, endüstrilerden ve deniz taşımacılığından oluşan atıkların boşaltılması ve meydana gelen deniz kazaları sayılabilir. Atıkların akarsular, yağmur suları ve hava kirliliği ile daha uzak bölgelerden taşıma yoluyla gelmesi ise dolaylı deniz kirliliği nedenlerindendir.
    Günümüzde kentsel, endüstriyel ve tarımsal atıklardan kaynaklanan deniz kirliliğinin artması, kıyısal yapılaşmanın büyümesi ve aşırı avlanma sonucunda, yaşam kaynakları zarar görmekte, insan sağlığı tehdit edilmekte, balıkçılık gibi deniz faaliyetleri etkilenmekte, kullanılan deniz suyunun kalitesi bozulmakta ve denizlerimizdeki canlı yaşamı sayıca ve türce giderek azalmaktadır. Her geçen gün denizlerimiz daha hızlı kirlenmeye başlamıştır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, tüm dünyada olduğu gibi, deniz kirliliği ve kıyılar ile ilgili sorunlar ayrı bir önem taşımaktadır.
    Bu proje kapsamında;
    1- Çocukları ve gençleri deniz çöpleri sorunu ve atıkların deniz canlılarına verdiği zarar hakkında bilgilendirmek
    2- Çocukları ve gençleri deniz çöpleri sorunu ile başa çıkmak için harekete geçirmek
    3- Yaygın etki oluşturabilmek için atık malzemeler kullanılarak yapılmış resim ve heykellerden oluşan bir sürdürülebilir sanat sergisi açmak hedeflenmiştir.

  • 1- Sürdürülebilirlik bağlamında farkındalık yaratmak
    2- Çocukların ve gençlerin ekolojik sürdürülebilirliğe ilişkin kararlarda aktif katılımcı bireyler haline gelmelerini sağlamak

  • Dokuz Eylül Üniversitesi
    Güzelbahçe Bahçeşehir Koleji
    Güzelbahçe ODTÜ Koleji
    İzmir Özel Türk Koleji

  • Güzelbahçe Bahçeşehir Koleji, Güzelbahçe ODTÜ Koleji, İzmir Özel Türk Koleji öğrencileri

  • 1- Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesinde görev yapmakta olan Dr. Öğretim Üyesi Simge Koç tarafından okulun öğrencilerine internet üzerinden Zoom Programı ile ‘Deniz kirliliği, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, atıklar ve geri dönüşüm’ konulu seminer verilmesi.
    2- Dokuz Eylül Üniversitesi Özel 75. Yıl Eğitim Kurumları’nda görev yapmakta olan Yüksek Sanat Öğretmeni Buse Mutan tarafından okulun öğrencilerine internet üzerinden Zoom Programı ile ‘Sürdürülebilir Sanat’ konulu seminer verilmesi.
    3- Görevli sorumlu öğretmen eşliğinde, gönüllü öğrenciler tarafından yapılan saha çalışmasında iki farklı sahilde olmak üzere iki kez sahil temizleme etkinliğinin gerçekleştirilmesi. Toplanan çöplerin geri dönüşüm ve sürdürülebilir sanat etkinliği için gruplandırılması.

    Saha çalışması için belirlenen sahiller:
    • Siteler Plajı
    • 2. Liman Halk Plajı
    • Maltepe Sahili

    4- Öğrenciler tarafından toplanan atık malzemelerin resim ve heykele dönüştürülmesi.
    5- Yapılan resim ve heykeller ile Sabancı Kültür Merkezi’nde sürdürülebilir sanat sergisi düzenlenmesi.
    6- Projeye katılan öğrencilere (seminerler, plaj temizleme saha çalışması, resim-heykel çalışması) sosyal sorumluluk proje katılım sertifikası verilmesi.

  • Proje için bütçe gerekmemektedir.
  • Proje programı üç farklı okulda olmak üzere üç kez tekrar edilecektir.
    Hafta Etkinlik Açıklama
    1. Hafta Proje tanıtım sunumu

    ve

    1.Seminer Projenin uygulayıcısı öğrenci arkadaşlarına projenin amacını, kapsamını ve basamaklarını anlatan proje tanıtım sunumu yapacak.

    Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesinde görev yapmakta olan Dr. Öğretim Üyesi Simge Koç tarafından internet üzerinden Zoom Programı ile tüm Güzelbahçe Bahçeşehir Koleji öğrencilerine açık erişimli ‘Deniz kirliliği, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, atıklar ve geri dönüşüm’ konulu seminer verilecek. Seminer, okul ve eğitici tarafından belirlenen günde okul saatleri içinde yapılacak.
    2. Hafta 2.Seminer Dokuz Eylül Üniversitesi Özel 75. Yıl Eğitim Kurumları’nda görev yapmakta olan Yüksek Sanat Öğretmeni Buse Mutan tarafından internet üzerinden Zoom Programı ile tüm Güzelbahçe Bahçeşehir Koleji öğrencilerine açık erişimli ‘Sürdürülebilir Sanat’ konulu seminer verilecek. Seminer, okul ve eğitici tarafından belirlenen günde okul saatleri içinde yapılacak.
    3. Hafta 1. Saha çalışması Gönüllü öğrenciler ve görevli sorumlu öğretmen pazar günü belirlenen saatte belirlenen plajda toplanacak. Plastik eldiven ve çöp torbaları kullanılarak saha temizliği yapılacak. Toplanan çöpler geri dönüşüm ve sürdürülebilir sanat etkinliği için gruplandırılacak.
    5. Hafta 2. Saha çalışması Gönüllü öğrenciler ve görevli sorumlu öğretmen pazar günü belirlenen saatte belirlenen plajda toplanacak. Plastik eldiven ve çöp torbaları kullanılarak saha temizliği yapılacak. Toplanan çöpler geri dönüşüm ve sürdürülebilir sanat etkinliği için gruplandırılacak.
    6-8. Haftalar Resim ve heykel atölye çalışması Öğrenciler tarafından toplanan atık malzemeler resim ve heykele dönüştürülecek.
    9. ve 10. Haftalar ‘Tertemiz Deniz’ sürdürülebilir sanat sergisi Yapılan resim ve heykeller ile Sabancı Kültür Merkezi’nde sürdürülebilir sanat sergisi düzenlenecek.

  • 230
  • Projeye katılacak öğrenciler saha çalışmasına kendi imkanları ile gelecektir. Kullanılacak çöp torbaları ve eldivenler gönüllü öğrenciler tarafından temin edilecektir. Proje için bütçe gerekmemektedir.